REMU-hankkeessa tutkitaan terveellisemmäksi reformuloituja ruokatuotteita kolmen korkeakoulun yhteistyönä

Terveyttä edistävien ja ylläpitävien tuotteiden kaupallistamisessa ei pelkästään uusien terveellisemmäksi kehitettyjen eli reformuloitujen elintarvikkeiden tarjoaminen riitä, vaikka niihinkin tähtäävää tuotekehitystyötä on jatkuvasti tehtävä. Jotta kuluttajat suuremmalla todennäköisyydellä päätyisivät näihin vaihtoehtoihin, he tarvitsevat helposti ja aina saatavilla olevaa apua. REMU-hankkeessa, jonka yksi tutkimusosio toteutettiin elo-syyskuussa 2021 Flavorian Aistikattilassa, selvitetään terveellisiin ruokavalintoihin liittyviä ajureita ja hidasteita suomalaisilla ja eurooppalaisilla kuluttajaryhmillä.

Yksi hankkeen tavoitteista on selvittää, millaisia innovatiivisia tuotteita, palveluita ja niiden yhdistelmiä kaupalliset toimijat voivat kehittää kuluttajien hyvinvointipyrkimysten tukemiseksi. Hanke muodostuu tuotekehitys- ja kuluttajatutkimusten kokonaisuudesta, jossa terveellisemmäksi reformuloitujen tuotteiden tarjoamiseen ja nauttimiseen yhdistetään valinnan kannalta kriittisiin hetkiin healthy = tasty -assosiaatiota vahvistavia herätteitä. Tutkittavat tuotteet ovat suomalaiseen ruokavalioon tyypillisesti kuuluvia terveellisemmäksi reformuloituja tuotteita, joiden ravitsemuksellista profiilia muokataan WHO:n suositusten mukaisiksi (vähemmän suolaa/rasvaa/sokeria).

Moniaistitila Aistikattila luonnollinen valinta aistinvaraisen arvioinnin tutkimusosioon

REMU-hankkeen aistinvaraisen arvioinnin tutk­imus toteutettiin elo-syyskuussa 2021 kolmen korkeakoulun – Vaasan yliopiston, Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston – yhteistyönä. Flavorian yhteydessä sijaitseva moniaistitila Aistikattila oli luonnollinen valinta tutkimuksen toteuttamiseen mm. monipuolisen ja käyttövalmiin infrastruktuurinsa ansiosta.

Aistinvaraiseen arviointiin osallistuneet saivat maistaa ja arvioida kahta erilaista ruokanäytettä, joista tutkittiin sekä perusversiota että terveellisemmäksi reformuloitua versiota. Samalla tutkittiin erilaisia keinoja vaikuttaa siihen, miten ruoat koetaan. Ruokien resepteistä ja ravintosisältöjen tarkistuttamisesta vastasi Leena Arjanne Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Näytteet valmisti Flavorian ravintolatoiminnasta vastaava Sodexo.

Osallistujat pääsivät maistelemaan pyttipannua ja kasvislinssikeittoa.

– Flavorian ja Aistikattilan muodostama kokonaisuus oli omiaan aistinvaraisen arvioinnin toteuttamiseen ja luonnollinen valinta myös Turun yliopiston ja professori Anu Hopian tutkimusryhmän mukanaolon vuoksi. Ruokanäytteet valmistettiin Aistikattilan välittömässä läheisyydessä, ja rekrytointiapua oli saatavilla paikan päällä, kertovat tutkimusosiosta vastanneet Maija Kantola (VY), Maija Paakki (TY) ja Leena Arjanne (SeAMK).

Osallistujamäärä yllätti positiivisesti

Korona-aikana monien tutkimusten toteuttaminen ja tutkittavien rekrytointi on ollut haastavaa tai jopa mahdotonta kulloinkin voimassa olleiden kokoontumisrajoitusten vuoksi. Siksi Aistikattilan tutkimusosio suunniteltiin huolellisesti siten, että 300 tutkittavan tavoitteeseen päästäisiin koronarajoitukset ja terveysturvallisuus huomioiden. Tutkimuksen toteutumista saatiin jännittää viime metreille asti, mutta datankeruu päästiin lopulta aloittamaan keväällä suunnitellun aikataulun mukaisesti.

– Kolmesataa osallistujaa kahden viikon aikana oli iso haaste. Tutkimukseen ilmoittautuneiden mutta eri syistä poisjääneiden määrä oli yllättävän suuri, mutta loppujen lopulta ylitimme alkuperäisen osallistujatavoitteemme. Tällä hetkellä näyttää siltä, että osallistujat ovat todella panostaneet tutkimuksessa antamiinsa vastauksiin, joten suuri kiitos siitä heille kaikille, tutkimustiimi summaa.

Koronatilanteen vuoksi Aistikattilassa ei ole voitu järjestää isompia tutkimuksia lähes 1,5 vuoteen, joten syksy oli hienoa käynnistää tämän kokoluokan tutkimuksella.

– Olemme iloisia, että tutkimusfasiliteettimme ovat päässeet taas aktiiviseen käyttöön pitkään jatkuneiden rajoitusten jälkeen. REMUn aikana heräsi myös ideoita siihen, miten voimme jatkossa tukea tiimejä laajemmin etenkin isoissa rekrytointitarpeissa. Tutkittavat ovat kuitenkin keskeisessä asemassa monissa tutkimuksissa, toteaa Flavorian tutkimuskoordinaattori Pauliina Ojansivu.

Tulosten läpikäyntiä ja seuraavien tutkimusosioiden suunnittelua

REMU-hankkeen on määrä jatkua aina syyskuuhun 2022 asti, ja tämä syksy kulunee tiiviisti aistinvaraisen arvioinnin tulosten ja seuraavien tutkimusosioiden suunnittelun parissa.

– Tarkoituksenamme on jalkauttaa tutkimus aitoihin ympäristöihin, joissa ihmiset tekevät ruokavalintoja, eli lounasravintoloiden ja kauppojen kaltaisiin paikkoihin. Työstämme myös useampia tieteellisiä julkaisuja, joihin lukeutuu myös Aistikattilassa toteutettu osio. Julkaisuja on odotettavissa ensi vuoden puolella, kertoo REMU-tiimi.

Lisätietoja REMUsta:

Tutkimus on osa Euroopan aluekehitysrahasto EAKR:n rahoittamaa Turun yliopiston, Vaasan yliopiston sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhteistutkimusta, jonka aiheena ovat useat ruoan kulutuksen ilmiöt. REMU-hankkeen vastuulliset johtajat ovat Harri Luomala (VY), Anu Hopia (TY) ja Terhi Junkkari (SeAMK). Projektitutkijoina toimivat Maija Kantola (VY), Maija Paakki (TY) ja Leena Arjanne (SeAMK).

Lue hankekuvaus Vaasan yliopiston sivuilta

Lue SeAMK:n verkkolehdessä julkaistu uutinen: Voiko terveellinen ruoka olla maukasta?


Kiinnostuitko Flavorian ja Aistikattilan tarjoamista tutkimusmahdollisuuksista? Kysy rohkeasti lisää osoitteesta flavoria@utu.fi.

Mikäli haluaisit jatkossa osallistua Flavoriassa järjestettäviin tutkimuksiin, seuraa ajankohtaisia uutisiamme ja/tai Facebook-sivuamme. Tutustu myös My Flavoria -sovellukseen, jolla voit kerryttää arvokasta tutkimusdataa lounasruokailusi yhteydessä.

Liittymällä Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen (FFF) rekisteriin saat sähköpostiisi kutsuja erilaisiin kuluttajatutkimuksiin, joista voit valita itseäsi kiinnostavat. Lue lisää FFF:n sivuilta