Tieteellis-gastronominen ruokaklubi
Tieteellisgastronominen ruokaklubi – tuttujen kesken TG-klubi – on Turun yliopiston ja Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston yhteinen avoin tapahtuma, joka kokoontuu joka kuun ensimmäisenä keskiviikkona, kesä- ja joulutaukoja lukuun ottamatta. Klubi-illoissa eri kaupunkien välillä on etäyhteys, ja ryhmässä keskitytään tarkastelemaan ruokaa, ruoanlaittoa ja ruoasta nauttimista luonnontieteellisestä, kulttuurihistoriallisesta ja gastronomisesta näkökulmasta. Illat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille.
Kolme kaupunkia ja kuukausittain vaihtuva teema
Turussa tapahtumista vastaavat Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus ja Flavoria-tutkimusalusta. Klubi kokoontuu pääsääntöisesti kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 17–19. Iltojen teemat julkaistaan etukäteen Anu Hopian Molekyyligastronomia-blogissa sekä tällä tapahtumasivulla.
Klubi järjestetään samaan aikaan sekä Helsingissä, Turussa että Seinäjoella, ja keskustelua kolmen kaupungin välillä käydään etäyhteydellä. Illat ovat luonteeltaan hyvinkin vapaamuotoisia, ja niihin sisältyy aina lyhyt teoreettinen pohjustus valitusta teemasta. Iltojen parasta antia ovat teemaan liittyvät maistelut ja aistinvaraiset arvioinnit, joihin osallistuvat kaikki (halukkaat) ja jotka johtavat aina polveileviin keskusteluihin ruoasta ja sen moninaisista merkityksistä osana arkea ja juhlaa.
Klubi-iltojen koosteet julkaistaan jälkikäteen blogiin, johon voi tutustua täällä.
Tervetuloa mukaan kaudella 2025
TG-klubi palaa tauolta helmikuussa, ja ilmoittautuminen avataan viikolla 4. Viime vuodesta poiketen Helsingissä klubi-illat järjestetään jatkossa Agronomiliiton tiloissa, ja ilmoittautumislinkit julkaistaan tällä sivulla.
5.2.2025 klo 17–19 | teemana sipuli
5.3.2025 klo 17–19 | teemana kasviöljyt
2.4.2025 klo 17–19 | teemana rahka, viili ja jogurtti
7.5.2025 klo 17–19 | teemana jäätelö
Missä ja miten?
Turun klubi järjestetään Turun yliopiston tiloissa sijaitsevassa Aistikattilassa, ja niihin ilmoittaudutaan etukäteen ruokaklubin nettisivuilta. Liitythän ruokaklubin sähköpostilistalle niin saat kutsun jokaiseen tilaisuuteen ensimmäisten joukossa.
Aistikattila
Medisiina D -rakennus
Kiinamyllynkatu 10
20520 Turku
Katso karttalinkki
Lisätietoja:
Anni Kerttula
flavoria@utu.fi
Jaakko Räkköläinen
jaakko.j.rakkolainen@utu.fi
Syyskauden2024 teemojen jälkipohdinnat
Aiemmat teemat
- Lihan sous vide -kypsennys (marraskuu 2021)
- Joulumarmeladit ja hyytelöimisaineet (joulukuu 2021)
- Umamiset sieniliemet (lokakuu 2021)
- Kefiiri (helmikuu 2022)
- Suola (maaliskuu 2022)
- Science of Shaken or Stirred (huhtikuu 2022)
- Veden vaikutus kahvin makuun (toukokuu 2022)
- Kasviproteiinit (syyskuu 2022)
- Perunalastut (lokakuu 2022)
- Paluu juurille – Alkuviljojen historia (marraskuu 2022)
- Tulevaisuuden ruoka (joulukuu 2022)
Klubin historiaa
Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia on luotsannut yhdessä keittiömestari ja tietokirjailija Tatu Lehtovaaran kanssa luonnontieteellis-gastronomista ruokaklubia Helsingin suunnalla jo vuodesta 2009 alkaen. Syksyllä 2021 klubia alettiin järjestää Helsingin toteutuksen rinnalla myös Turussa Flavorian Aistikattilassa. Tatu siirtyi Helsingin toteutuksesta muihin tehtäviin ja uudeksi yhteistyökumppaniksi saatiin Anni Pelkosen johdolla Hotelli- ja ravintolamuseo – ja tapahtumia rikastuttamaan heidän kulttuurihistoriallinen osaamisensa. Uudistunut klubi sai nimekseen Tieteellis-gastronominen ruokaklubi (TG-klubi). Syksyllä 2023 mukaan liittyi Etelä-Pohjanmaan kesäyliopisto eli klubi-iltoihin voi nykyään osallistua myös Seinäjoella.
Liity sähköpostilistallemme
Jos olet kiinnostunut saamaan tietoa Tieteellis-gastronomisesta ruokaklubista ja tulevista tapahtumista, voit liittyä sähköpostilistallemme oheisella lomakkeella. Antamiasi tietoja käytetään vain klubiin liittyvistä asioista tiedottamiseen, ja käsittelemme henkilötietojasi tämän tietosuojailmoituksen mukaisesti.