Tieteellis-gastronominen ruokaklubi

Tieteellisgastronominen ruokaklubi – tuttujen kesken TG-klubi – on Turun yliopiston sekä Hotelli- ja ravintolamuseon yhteinen avoin tapahtuma, joka kokoontuu joka kuun ensimmäisenä keskiviikkona, kesä- ja joulutaukoja lukuun ottamatta. Klubi-illoissa kaupunkien välillä on etäyhteys, ja ryhmässä keskitytään tarkastelemaan ruokaa, ruoanlaittoa ja ruoasta nauttimista luonnontieteellisestä, kulttuurihistoriallisesta ja gastronomisesta näkökulmasta. Illat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille.

Turussa tapahtumista vastaavat Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus ja Flavoria-tutkimusalusta. Turun tapahtumien vetäjinä toimivat Pauliina Ojansivu ja Jaakko Räkköläinen. Helsingissä vetäjinä toimivat Anu Hopia ja Anni Pelkonen.

Kuukausittain vaihtuva teema

Klubi kokoontuu pääsääntöisesti aina kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 17 – 19. Iltojen teemat julkaistaan etukäteen Anu Hopian Molekyyligastronomia-blogissa sekä tällä tapahtumasivulla.

Klubi järjestetään samaan aikaan sekä Helsingissä että Turussa, ja keskustelua kahden kaupungin välillä käydään etäyhteydellä. Illat ovat luonteeltaan hyvinkin vapaamuotoisia, ja niihin sisältyy aina lyhyt teoreettinen pohjustus valitusta teemasta.  Iltojen parasta antia ovat teemaan liittyvät maistelut ja aistinvaraiset arvioinnit, joihin osallistuvat kaikki (halukkaat), ja jotka johtavat aina polveileviin keskusteluihin ruoasta ja sen moninaisista merkityksistä osana arkea ja juhlaa.

Klubi-iltojen koosteet julkaistaan jälkikäteen blogiin, johon voi tutustua täällä.

Missä ja miten?

Turun klubi järjestetään Turun yliopiston tiloissa sijaitsevassa Aistikattilassa, ja niihin ilmoittaudutaan etukäteen ruokaklubin nettisivuilta. Liitythän ruokaklubin sähköpostilistalle niin saat kutsun jokaiseen tilaisuuteen ensimmäisten joukossa.

Aistikattila
Medisiina D -rakennus
Kiinamyllynkatu 10
20520 Turku

Katso karttalinkki

Lisätietoja:
Pauliina Ojansivu
pauliina.ojansivu@utu.fi
+358 44 35 40 248

Kevät 2023

5.4. aiheena Salmiakki – ilmoittaudu Turun tapaamiseen täällä

3.5. aiheena Makkara – ilmoittaudu Turun tapaamiseen täällä

Huom. Tällä sivulla ilmoitettavat linkit on tarkoitettu Turun toteutusta varten. Mikäli osallistut tapahtumaan Helsingissä, pääset ilmoittautumaan Hotelli- ja Ravintolamuseon sivuilla täällä.

Aiemmat teemat


Klubin historiaa

Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia on luotsannut yhdessä keittiömestari ja tietokirjailija Tatu Lehtovaaran kanssa luonnontieteellis-gastronomista ruokaklubia Helsingin suunnalla jo vuodesta 2009 alkaen. Syksyllä 2021 klubia alettiin järjestää Helsingin toteutuksen rinnalla myös Turussa Flavorian Aistikattilassa, jolloin tapahtumatiimiin liittyivät Pauliina Ojansivu ja Jaakko Räkköläinen. Tatu siirtyi Helsingin toteutuksesta muihin tehtäviin ja uudeksi yhteistyökumppaniksi saatiin Anni Pelkosen johdolla Hotelli- ja ravintolamuseo – ja tapahtumia rikastuttamaan heidän kulttuurihistoriallinen osaamisensa. Uudistunut klubi sai nimekseen Tieteellis-gastronominen ruokaklubi (TG-klubi).


Liity sähköpostilistallemme

Jos olet kiinnostunut saamaan tietoa Tieteellis-gastronomisesta ruokaklubista ja tulevista tapahtumista, voit liittyä sähköpostilistallemme oheisella lomakkeella. Antamiasi tietoja käytetään vain klubiin liittyvistä asioista tiedottamiseen, ja käsittelemme henkilötietojasi tämän tietosuojailmoituksen mukaisesti.