Tieteellis-gastronominen ruokaklubi

Tieteellisgastronominen ruokaklubi – tuttujen kesken TG-klubi – on Turun yliopiston, Hotelli- ja ravintolamuseon sekä Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston yhteinen avoin tapahtuma, joka kokoontuu joka kuun ensimmäisenä keskiviikkona, kesä- ja joulutaukoja lukuun ottamatta. Klubi-illoissa eri kaupunkien välillä on etäyhteys, ja ryhmässä keskitytään tarkastelemaan ruokaa, ruoanlaittoa ja ruoasta nauttimista luonnontieteellisestä, kulttuurihistoriallisesta ja gastronomisesta näkökulmasta. Illat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille.

Kolme kaupunkia ja kuukausittain vaihtuva teema

Turussa tapahtumista vastaavat Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus (ent. Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus) ja Flavoria-tutkimusalusta. Klubi kokoontuu pääsääntöisesti aina kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 17–19. Iltojen teemat julkaistaan etukäteen Anu Hopian Molekyyligastronomia-blogissa sekä tällä tapahtumasivulla.

Klubi järjestetään samaan aikaan sekä Helsingissä, Turussa että Seinäjoella, ja keskustelua kolmen kaupungin välillä käydään etäyhteydellä. Illat ovat luonteeltaan hyvinkin vapaamuotoisia, ja niihin sisältyy aina lyhyt teoreettinen pohjustus valitusta teemasta.  Iltojen parasta antia ovat teemaan liittyvät maistelut ja aistinvaraiset arvioinnit, joihin osallistuvat kaikki (halukkaat) ja jotka johtavat aina polveileviin keskusteluihin ruoasta ja sen moninaisista merkityksistä osana arkea ja juhlaa.

Klubi-iltojen koosteet julkaistaan jälkikäteen blogiin, johon voi tutustua täällä.

Tervetuloa mukaan Turkuun kaudella 2023-2024

Kaudella 2023-2024 sukellamme seuraavien teemojen maailmaan:

Kevät 2024

14.2.2024 klo 17-19 / Suklaa
6.3.2024 klo 17-19 / Maito
3.4.2024 klo 17-19 / Ruokaväärennökset
15.5.2024 klo 17-19 / Mausteet – ILMOITTAUDU TÄSTÄ

Syksy 2023

20.9.2023 klo 17-19 / Sokeri
11.10.2023 klo 17-19 / Leipä
15.11.2023 klo 17-19 / Olut
13.12.2023 klo 17-19 / Ruoan väri

Missä ja miten?

Turun klubi järjestetään Turun yliopiston tiloissa sijaitsevassa Aistikattilassa, ja niihin ilmoittaudutaan etukäteen ruokaklubin nettisivuilta. Liitythän ruokaklubin sähköpostilistalle niin saat kutsun jokaiseen tilaisuuteen ensimmäisten joukossa.

Aistikattila
Medisiina D -rakennus
Kiinamyllynkatu 10
20520 Turku

Katso karttalinkki

Lisätietoja:
Anni Kerttula
flavoria@utu.fi


Otto Selenius
ovosel@utu.fi

Kevätkauden 2024 teemojen jälkipohdinnat

Aiemmat teemat


Klubin historiaa

Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia on luotsannut yhdessä keittiömestari ja tietokirjailija Tatu Lehtovaaran kanssa luonnontieteellis-gastronomista ruokaklubia Helsingin suunnalla jo vuodesta 2009 alkaen. Syksyllä 2021 klubia alettiin järjestää Helsingin toteutuksen rinnalla myös Turussa Flavorian Aistikattilassa, jolloin tapahtumatiimiin liittyivät Pauliina Ojansivu ja Jaakko Räkköläinen. Tatu siirtyi Helsingin toteutuksesta muihin tehtäviin ja uudeksi yhteistyökumppaniksi saatiin Anni Pelkosen johdolla Hotelli- ja ravintolamuseo – ja tapahtumia rikastuttamaan heidän kulttuurihistoriallinen osaamisensa. Uudistunut klubi sai nimekseen Tieteellis-gastronominen ruokaklubi (TG-klubi). Syksyllä 2023 mukaan liittyy Etelä-Pohjanmaan kesäyliopisto, jolloin klubi-iltoihin voi osallistua myös Seinäjoella. TG-klubilaiset voivat myös suorittaa aiheesta opintoja osallistumalla kurssille Ruoka monitieteisenä tutkimuskohteena (ilmoittautuminen syksyisin).


Liity sähköpostilistallemme

Jos olet kiinnostunut saamaan tietoa Tieteellis-gastronomisesta ruokaklubista ja tulevista tapahtumista, voit liittyä sähköpostilistallemme oheisella lomakkeella. Antamiasi tietoja käytetään vain klubiin liittyvistä asioista tiedottamiseen, ja käsittelemme henkilötietojasi tämän tietosuojailmoituksen mukaisesti.