
Tieteellis-gastronominen ruokaklubi
Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia on luotsannut yhdessä keittiömestari ja tietokirjailija Tatu Lehtovaaran kanssa luonnontieteellis-gastronomista ruokaklubia Helsingin suunnalla jo vuodesta 2009 alkaen. Syksyllä 2021 klubia alettiin järjestää Helsingin toteutuksen rinnalla myös Turussa Flavorian Aistikattilassa – Turussa tapahtumista vastaavat Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen Pauliina Ojansivu ja Jaakko Räkköläinen. Klubi-illoissa kaupunkien välillä on etäyhteys, ja ryhmässä keskitytään tarkastelemaan ruokaa, ruoanlaittoa ja ruoasta nauttimista sekä luonnontieteellisestä että gastronomisesta näkökulmasta. Illat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille ruoasta kiinnostuneille.
Keväällä 2022 klubin nimi vaihtui alkuperäisestä Molekyyligastronomisesta-ruokaklubista (MG-klubi) Tieteellis-gastronomiseksi ruokaklubiksi (TG-klubi). Samalla Tatu Lehtovaara siirtyi Helsingin toteutuksesta muihin tehtäviin.
Kuukausittain vaihtuva teema
Klubi kokoontuu pääsääntöisesti kerran kuussa keskiviikkona klo 17 – 19, ja illan teema julkaistaan aina noin viikkoa etukäteen Anu Hopian Molekyyligastronomia-blogissa sekä Flavorian etusivulla ajankohtaisissa uutisissa. Klubi järjestetään samaan aikaan sekä Helsingissä että Turussa, ja keskustelua kahden kaupungin välillä käydään etäyhteydellä. Illat ovat luonteeltaan hyvinkin vapaamuotoisia, ja niihin sisältyy aina lyhyt teoreettinen pohjustus valitusta teemasta sekä jonkinlainen koe ja sokkotesti, jossa päästään maistelemaan ruokanäytteitä.
Klubi-iltojen anti ja tulokset kootaan jälkikäteen julkaistaviin kirjoituksiin, joihin voi tutustua täällä.
Missä ja miten?
Turun klubi järjestetään Turun yliopiston tiloissa sijaitsevassa Aistikattilassa, ja niihin ilmoittaudutaan etukäteen Flavorian sivuilla noin viikkoa ennen tapahtumaa julkaistavan uutisen kautta. Poikkeusolot saattavat vaikuttaa järjestelyihin.
Aistikattila
Medisiina D -rakennus
Kiinamyllynkatu 10
20520 Turku
Katso karttalinkki
Kysy lisätietoja:
Pauliina Ojansivu
pauliina.ojansivu@utu.fi
Aiemmat teemat
- Joulumarmeladit ja hyytelöimisaineet (joulukuu 2021)
- Lihan sous vide -kypsennys (marraskuu 2021)
- Umamiset sieniliemet (lokakuu 2021)
- Kefiiri (helmikuu 2022)
- Suola (maaliskuu 2022)
- Science of Shaken or Stirred (huhtikuu 2022)
Seuraavat tapaamiset
- Seuraava klubi-ilta järjestetään ainoastaan Helsingissä 25.5., jolloin luvassa on vierailu Pauligin paahtimolle. Ilmoittautumisista tiedotetaan Anu Hopian blogissa täällä.

Liity sähköpostilistallemme
Jos olet kiinnostunut saamaan tietoa Tieteellis-gastronomisesta ruokaklubista ja tulevista tapahtumista, voit liittyä sähköpostilistallemme oheisella lomakkeella. Antamiasi tietoja käytetään vain klubiin liittyvistä asioista tiedottamiseen, ja käsittelemme henkilötietojasi tämän tietosuojailmoituksen mukaisesti.