Flavoria®-tutkimusalusta teknillisen tiedekunnan näkökulmasta

Kupittaan kampusalueella sijaitseva Flavoria® on vuonna 2019 avattu kaikille avoin lounasravintola ja kahvila, joka toimii samalla monitieteisenä tutkimus-, kehitys- ja innovaatioalustana. Tutkimuksen keskiössä ovat mm. ruokailuun liittyvät ilmiöt, ihmisten aidot kokemukset ja valinnat sekä terveys. Mukana Flavorian toiminnassa on ollut jo alustan kehitysvaiheesta alkaen Turun yliopiston teknillinen tiedekunta, jonka Flavoria-lähettiläinä toimivat bioteknologian laitoksen professori Kaisa Linderborg ja ohjelmistotekniikan apulaisprofessori Tuomas Mäkilä.

Flavorian lounasravintolan älykkäät, vaaoilla varustetut linjastot mahdollistavat pitkäaikaisen tutkimusdatan keräämisen asiakkaiden tekemistä ruokavalinnoista luonnollisessa ympäristössä. Myös itse asiakkaat pääsevät osaksi tutkimustoimintaa ja hyötyvät linjastolla kerättävästä datasta
My Flavoria® -sovelluksella, jonne he voivat tallentaa omat ruokailutietonsa. Flavorian välittömässä läheisyydessä sijaitsee erillinen tutkimustila, Aistikattila®, joka on moniaististen kokemusten tutkimus-, muotoilu- ja testauslaboratorio. Koska alusta pohjautuu vahvasti teknologiaan, se tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia myös teknilliselle tiedekunnalle niin teknologian kehityksen kuin eri tutkimusaiheidenkin osalta.

Erinomainen alusta tieteidenväliseen tutkimukseen

Elintarvikekemian ja elintarvikekehityksen yksikössä professorina toimiva Kaisa Linderborg näkee, että Flavorian tarjoama aito ruokailuympäristö tukee loistavasti aistittavan laadun laboratoriossa tehtävää tutkimusta ja perinteistä kuluttajatutkimusta.

– Elintarvikekehityksen osalta Flavoriassa kiinnostavat erityisesti ravitsemus- ja kestävyysvalinnat. Mitattujen suureiden oikeellisuuden validointi kemiallisilla menetelmillä kiinnostaa taas elintarvikekemistejä. On ollut todella mielenkiintoista tutustua annoksien ja reseptiikan avulla työstettyyn ravitsemusdataan ja pohtia sen etuja ja kehittämiskohteita, kertoo Linderborg.

Pitkään kestäneet poikkeukselliset olosuhteet ovat väistämättä vaikuttaneet myös Flavoriaan, mutta vuoden sisään sekä tutkimus- että muunlainen toiminta on lähtenyt Flavoriassa vilkkaasti käyntiin.

– Nyt on hyvä hetki tutustua Flavorian toimintaan ihan käytännössä. Oman tiedekuntani tutkijoiden ja opiskelijoiden lisäksi kannustan muitakin kokeilemaan Flavorian älykkäitä lounaslinjastoja ja My Flavoria® -ruokatietosovellusta sekä osallistumaan Flavoriassa ja Aistikattilassa järjestettäviin tutkimuksiin, vinkkaa Linderborg.

Alustana Flavoria on erinomainen myös tieteidenväliseen tutkimukseen. Apulaisprofessori Tuomas Mäkilä tietotekniikan laitokselta on ollut mukana Flavorian teknisessä kehitystyössä lähes alusta asti.

– Flavoriassa on käytössä valtava määrä viimeisintä tietotekniikkaa sekä ravintolan että Aistikattilan puolella. Projektitutkija Lauri Koivunen ja aiemmin myös tutkimusavustaja Petri Nissilä ovat auttaneet tuomaan kolmansien osapuolien ratkaisuja ravintolaan sekä hakkeroineet myös omia sovelluksiaan tukemaan tutkimusdatan keruuta. Mahdollisuus omien IT-ratkaisujen pilotointiin ravintolassa, olemassaoleva käyttäjäkunta sekä yksityiskohtainen datan keruu mahdollistavat myös tietoteknisen tutkimustyön Flavoria-yhteisössä, sanoo Mäkilä.

Haluaisitko tietää enemmän Flavorian tutkimusmahdollisuuksista? Ota rohkeasti yhteyttä tiimiimme ja kysy lisää: flavoria@utu.fi

Lue myös: