Harjoittelujakso Flavoriassa ravitsemustieteiden opiskelijan näkökulmasta

Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus (FFF) ja Flavoria tarjoavat mielenkiintoisia harjoittelumahdollisuuksia opintojensa eri vaiheissa oleville opiskelijoille. Toukokuussa oman harjoittelunsa meillä suoritti Katriina Oksman, joka opiskelee nyt kolmatta vuotta ravitsemustiedettä Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa. Alla olevassa haastattelussa Katriina kertoo, mitä kaikkea neljän viikon harjoittelu oikein piti sisällään ja mitä siitä jäi käteen.

Miten päädyit harjoitteluun FFF:lle?

– Meillä ravitsemustieteen kandivaiheen opintoihin kuuluu neljän viikon mittainen harjoittelu, jonka voi suorittaa haluamassaan paikassa, joka liittyy jollain tavalla ruokaan tai ravitsemukseen. Kuulin ensimmäisen kerran FFF:stä poikaystävältäni, joka oli nähnyt ilmoituksen Flavoriassa järjestettävästä tutkimuksesta Turun yliopiston sivuilla. Innostuin FFF:ssä tehtävästä tutkimuksesta ja erityisesti Flavoriassa ja Aistikattilassa tehtävästä ruuanvalinnan ja ruokailukokemuksen tutkimuksesta. Olin kiinnostunut aiheesta, koska minulla oli juuri käynnissä ravitsemustieteen kurssi, jossa käsiteltiin ruokailukokemukseen ja ruuanvalintaan vaikuttavia asioita. Odotin myös innolla yhtä tulevaa kurssia, jonka aiheina olivat esimerkiksi ruoanvalinnan ja syömiskäyttäytymisen tutkimusmenetelmät.

Mitä kaikkea teit ja opit harjoittelun aikana?

– Harjoitteluni työtehtävät olivat hyvin monipuolisia. Pääsin osallistumaan Flavoriassa järjestettävään tutkimukseen, tekemään itse havainnoivaa tutkimusta Flavoriassa ja käsittelemään ja analysoimaan tutkimusdataa. Harjoittelussa perehdyin eri tutkimusten teemoihin, kuten ruokahävikkiin ja sen minimointiin sekä neofobiaan ja erään makureseptorin genotyyppeihin. Opin harjoittelun aikana edellä mainituista aiheista syvällisemmin sekä enemmän tutkimuksen teon eri vaiheista ja tutkimusdatan käsittelystä eri ohjelmistoissa, kuten SPSS:ssä. Tutkimuksen teosta, datan käsittelytaidoista ja analysoinnista on varmasti hyötyä tulevaisuudessa esimerkiksi gradua ajatellen.

Miten viihdyit harjoittelussa?

– Viihdyin harjoittelussa erittäin hyvin. Tunsin oloni tervetulleeksi, ja vaikka harjoittelu toteutui paljolti etänä, sain tarvittaessa aina neuvoja ja tukea tehtäviini. Oli myös hienoa päästä oikeasti tekemään tutkimusta ja tutustumaan mielenkiintoisten aihealueiden tutkimuksiin.

Mitä sinulla on suunnitelmissa seuraavaksi?

– Minulla alkaa syksyllä maisterivaiheen ja ravitsemusterapian opinnot, joita odotan jo innolla.

Kiinnostaako sinuakin harjoittelujakso Flavoriassa? Ota yhteyttä tutkimuskoordinaattori Pauliina Ojansivuun ja kysy lisää: pauliina.ojansivu@utu.fi.