Aistikattila
Ajankohta: alkusyksy 2024
Osallistujia: 120
Tavoite: Tutkia, miten moniaistiympäristö vaikuttaa ruokailukokemukseen.
Toteutus: Tutkimukseen osallistuneet arvioivat jogurtin kaltaisia tuotteita Aistikattilassa moniaistiympäristössä.
Yhteistyö: Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus, Turun yliopisto, ja University of Campania Luigi Vanvitelli, Italy, Department of Architecture and Industrial Design
Ajankohta: kesä 2023
Osallistujia: 62
Tavoite: Tutkia aivojen kuulotiedon käsittelyä erilaisten videoiden katselun aikana ja videoiden synnyttämiä kokemuksia ja fysiologisia reaktioita.
Toteutus: Osana FINSCI-hanketta. Tutkimuksessa hyödynnettiin Aistikattilan video-ominaisuuksia sekä EEG-mittausta.
Ajankohta: alkukesä 2023
Osallistujia: 95
Tavoite: Kehittää Baskimaalle tyypillisiä pintxoja suomalaisista raaka-aineista, kuten silakasta ja kaurasta, ja selvittää, kuinka miellyttäviksi eri näytteet koettiin ja miten syömisympäristö vaikutti ruoan kokemiseen.
Toteutus: Erilaisten pintxojen arviointi Aistikattilassa saaristo- ja peltomaisemassa.
Yhteistyö: Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus, Turun yliopisto, ja Basque Culinary Center
Ajankohta: syksy 2021
Osallistujia: 250
Tavoite: Tutkia, miten ääniympäristö vaikuttaa ruokailukokemukseen ja ruokailun kestoon.
Toteutus: Tutkimukseen osallistuneet söivät samanlaisen salaattiannoksen Aistikattilassa mutta ääniympäristö vaihteli.
Yhteistyö: Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus, Turun yliopisto, Århusin yliopisto, Tanska
Tutustu tutkimuksesta tehtyyn julkaisuun
Ravintola ja kahvila
Ajankohta: alkuvuosi 2024
Osallistujia: 147
Tavoite: Kerätä tietoa ruokailijoiden ruokavalinnoista, ruokailukokemuksesta ja ruokahävikistä sekä ymmärtää kokonaisvaltaisesti ruokailijoiden toimintaa Flavorian linjastolla.
Toteutus: Osana Dining Flow -projektia. Tutkimuksessa seurattiin osallistujien ruokavalintoja ja pyydettiin osallistujia vastaamaan kyselyyn.
Yhteistyö: Turun yliopiston ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus, tietotekniikan laitos, kone- ja materiaalitekniikan laitos ja Turun kauppakorkeakoulu
Ajankohta: 2022-2023
Tavoite: Kehittää pienemmän hiilijalanjäljen omaavia aterioita ja pilotoida niitä Flavorian lounaslinjastolla.
Toteutus: Osana Hiililounas-projektia. Aterioiden tuominen osaksi Flavorian lounasvalikoimaa ja palautteen kerääminen ruokaa valinneilta asiakkailta sekä keittiöhenkilökunnalta.
Ajankohta: syksy 2022
Osallistujia: noin 200
Tavoite: Tutkia Flavorian lounasasiakkaiden asenteita ja arvoja sekä seurata tutkittavien ruokavalintoja ja hävikin määrää sekä niiden muuttumista erilaisten tietoiskujen jälkeen.
Toteutus: Flavorian lounaslinjastolla osana BIODIFUL-hanketta.
Ajankohta: alkuvuosi 2022
Osallistujia: 318
Tavoite: Kartoittaa, miltä Flavorian lounasravintola tuntuu asiakkaista eri aistien kautta.
Toteutus: Aistikokemuksien kerääminen kyselyn avulla.
Yhteistyö: Turun yliopiston ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus ja Aistila Oy
Ajankohta: loka-joulukuu 2021
Osallistujia: 163
Tavoite: Tutkia, voiko suomalaisia sekasyöjiä tuupata korvaamaan punainen liha kasvipohjaisella proteiinilla Päivän annos -merkinnän ja pääruokavaihtoehtojen järjestystä vaihtamalla.
Toteutus: Flavorian lounaslinjastolla.
Ajankohta: syksy 2020, kesto noin viisi viikkoa
Tavoite: Tutkia, voiko konenäköä kouluttaa tunnistamaan lautasella olevia ruokakomponentteja ja niiden painoa kameran kuvien ja linjastodatan avulla.
Toteutus: Tutkimuksessa hyödynnettiin Flavorian linjastolta saatavaa dataa ja kassapisteelle asennettua kameraa, joka kuvasi annoksia.
Kokemuksia Flavoriasta
Vieraileva tutkija Flavoriassa: Noor Fajrina Farah Istiani
Tammikuussa 2024 meillä oli ilo toivottaa tervetulleeksi Flavoriaan vieraileva tutkija, Noor Fajrina Farah Istiani, Campania Luigi Vanvitellin yliopistosta Napolista Italiasta. Noor on sisustusarkkitehti ja väitöskirjatutkija SENS i-Lab -laboratoriossa, joka on suunniteltu ihmisten sekä fyysisten ja virtuaalisten ympäristöjen ja järjestelmien luomiseen, kehitykseen ja testaukseen.
Aistikattilassa arvioitiin silakasta ja kaurasta valmistettuja pintxoja
Turun yliopiston Aistikattilassa järjestettiin pintxojen arviointi 29.5.-1.6.2023 yhteistyössä Basque Culinary Centerin kanssa. Pintxot ovat ruokia, jotka tarjoillaan pieninä suupala-annoksina.
Vierailevana tutkijana Flavoriassa: Signe Lund Mathiesen
Loka-marraskuussa 2021 saimme vieraaksemme Århusin yliopistosta tohtorikoulutettava Signe Lund Mathiesenin, joka toteutti Flavorian Aistikattilassa mielenkiintoisen, musiikkia ja ruokaa yhdistävän kuluttajatutkimuksen. Tässä kirjoituksessa annamme Signen kertoa omin sanoin tutkimuksestaan ja ajastaan Turussa ja Turun yliopistossa.