TET-harjoittelussa Flavoriassa – ysiluokkalaisen kokemuksia

Marraskuun ensimmäisellä viikolla saimme vieraaksemme TET-harjoittelija Markku Robertin, joka pääsi viikon aikana tutustumaan sekä Flavorian että Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen (FFF) toimintaan erilaisten tehtävien kautta. Alta pääset lukemaan Markku Robertin mietteitä viikosta.

Kuka olet ja missä käyt koulua?

– Olen Markku Robert ja käyn Puolalan koulun yhdeksättä luokkaa. Olen musiikkiluokalla ja harrastan partiota ja trumpetin soittoa.

Miten päädyit harjoitteluun Flavoriaan/FFF:lle?

– Minulla oli kaksi vaihtoehtoa harjoittelupaikaksi, mutta päädyin valitsemaan niistä kiinnostavamman kuuloisen eli Turun yliopiston ja Flavorian.

Mitä kaikkea teit viikon aikana?

– Viikko alkoi sillä, että menin esittelemään itseni maanantaina järjestettyyn aamukokoukseen. Esittelyn jälkeen suuntasin Aistikattilaan tutustumaan tanskalaiseen tutkijaan Signeen, jota sitten autoin melkein koko TET-jaksoni ajan tutkimusvalmisteluissa. Tiistaina sain seurata mainosvideon kuvauksia kulissien takaa ja keskiviikkona taas tutustua tutkijan työhön laboratoriossa. Sain itse avustuksella tehdä bakteeriviljelyä, joka vaati tarkkuutta ja osaamista. Kun bakteerit oli jätetty kasvamaan, menin kirjoittamaan My Flavoria -sovelluksen palautekyselystä tiivistelmää. Torstaina sain itse suunnitella Aistikattilaan moniaistiympäristöä. Se vei aikaa, kun piti itse miettiä, minkälaisia kuvia, valaistusta, ääniä ja tuoksua haluan ympäristöön. Koko päivä meni siinä suunnitellessa. Perjantaina pääsin näkemään, oliko bakteeriviljelykseni tuottanut tulosta. Ja olihan se! Bakteereja oli tullut näkyviin, mikä oli erittäin kiinnostavaa.

Mainosvideon kuvausten seuraamista
Markku Robert labrassa

Labratyöskentelyä

Mikä viikon tehtävistä oli mieluisin?

– Tykkäsin aika lailla kaikesta, mitä sain tehdä viikon aikana, mutta ehkä laboratoriotyöskentely oli kiinnostavinta ja mukavinta, kun pääsi itse oppimaan ja tekemään jotain uutta.

Laktobasillien kasvatusta

Opitko jotain uutta?

– Tykkäsin siitä, miten sain harjoitella englannin kieltä työskennellessäni Signen kanssa Aistikattilassa. Opin bakteereista ja myös kirjoittamaan tilastoista. Sain muutenkin nähdä, minkälaista yliopistossa työskentely on, mikä oli kokonaisuudessaan tosi opettavaista.

Viihdyitkö harjoittelussa?

– Viihdyin harjoittelussa koko viikon ajan ja olisin voinut pysyä täällä pidempäänkin sen perusteella, mitä ainakin näin ja koin. Työskentely oli monipuolista ja pidin siitä siksi, että ei voi koko ajan tietää, mitä päivän aikana tulee tehtäväksi. Koska yliopisto kattaa monia eri aloja, voisi olla mielenkiintoista oppia muistakin aloista ja työtehtävistä.

Millaisia suunnitelmia sinulla on ysiluokan jälkeen?

– Tällä hetkellä tulevaisuus on vielä sumea, mutta tarkoituksena olisi pyrkiä jatkamaan Puolalanmäen lukioon musiikkilinjalle. En vielä tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta todennäköisesti jotain musiikkiin liittyvää, jos kiinnostus siinä vielä pysyy. Ehkä päätänkin valmistua tutkijaksi, mutta en aio ajatella tai stressata sitä nyt sen enempää, vaan menen nyt päivä kerrallaan eteenpäin ja katson minne päivät vievät, ”sillä parhaiten sen mitä oikeasti haluan, löydän etsimättäkin”.

Kiitos Markku Robert TET-viikosta ja kaikkea hyvää jatkoon!

Kuvat TET-viikolta: Markku Robert