Avoin ja maksuton ruokaklubi-ilta kerran kuussa
Tieteellis-gastronominen ruokaklubi on Turun yliopiston ja Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston yhteinen avoin tapahtuma, joka järjestetään kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 17-19 kesä- ja joulutaukoja lukuun ottamatta.
Illoissa keskitytään tarkastelemaan ruokaa, ruoanlaittoa ja ruoasta nauttimista luonnontieteellisestä, kulttuurihistoriallisesta ja gastronomisesta näkökulmasta, ja ne ovat maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille.
Kolme kaupunkia ja kuukausittain vaihtuva teema
Turussa klubi-illoista vastaavat Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus (ent. Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus) ja Flavoria-tutkimusalusta. Iltojen teemat julkaistaan etukäteen Anu Hopian Molekyyligastronomia-blogissa sekä tällä tapahtumasivulla.
Klubi järjestetään samaan aikaan sekä Turussa, Helsingissä että Seinäjoella, ja keskustelua kolmen kaupungin välillä käydään etäyhteydellä.
Illat ovat luonteeltaan hyvinkin vapaamuotoisia, ja niihin sisältyy aina lyhyt teoreettinen pohjustus valitusta teemasta. Iltojen parasta antia ovat teemaan liittyvät maistelut ja aistinvaraiset arvioinnit, joihin osallistuvat kaikki halukkaat. Arvioinnit johtavat aina polveileviin keskusteluihin ruoasta ja sen moninaisista merkityksistä osana arkea ja juhlaa. Klubi-iltojen koosteet julkaistaan jälkikäteen Molekyyligastronomia-blogissa.
tutustu anu hopian blogiinKevätkausi 2026 Turussa, Helsingissä ja Seinäjoella
Alustavat ajankohdat ja teemat
11.2.2026 Kahvin korvikkeet, palaako mennyt aika?
11.3.2026 Mämmi, inhokki vai ihana?
15.4.2026 Sima, kuinka käy?
13.5.2026 Nokkonen, kevään terveyspommi
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen iltoihin avataan tammikuun puolella.
Missä?
Turussa klubi-illat järjestetään Turun yliopiston tiloissa Aistikattilassa, Helsingissä Agronomiliiton toimistolla ja Seinäjoella Framin tiloissa.
AISTIKATTILA
Medisiina D -rakennus
Kiinamyllynkatu 10
20520 Turku
AGRONOMILIITON TOIMISTO
Pohjoinen Makasiinikatu 6 A 8, 5.krs
00130 Helsinki
LISÄTIETOJA:
flavoria@utu.fi
Kausien 2024 ja 2025 teemojen jälkipohdinnat
Aiemmat teemat
Lihan sous vide -kypsennys (marraskuu 2021)
Joulumarmeladit ja hyytelöimisaineet (joulukuu 2021)
Umamiset sieniliemet (lokakuu 2021)
Science of Shaken or Stirred (huhtikuu 2022)
Veden vaikutus kahvin makuun (toukokuu 2022)
Kasviproteiinit (syyskuu 2022)
Paluu juurille – Alkuviljojen historia (marraskuu 2022)
Klubin historiaa
Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia on luotsannut yhdessä keittiömestari ja tietokirjailija Tatu Lehtovaaran kanssa luonnontieteellis-gastronomista ruokaklubia Helsingin suunnalla jo vuodesta 2009 alkaen.
Syksyllä 2021 klubia alettiin järjestää Helsingin toteutuksen rinnalla myös Turussa Flavorian Aistikattilassa. Tatu siirtyi Helsingin toteutuksesta muihin tehtäviin ja uudeksi yhteistyökumppaniksi saatiin Anni Pelkosen johdolla Hotelli- ja ravintolamuseo – ja tapahtumia rikastuttamaan heidän kulttuurihistoriallinen osaamisensa. Uudistunut klubi sai nimekseen Tieteellis-gastronominen ruokaklubi (TG-klubi).
Syksyllä 2023 mukaan liittyi Etelä-Pohjanmaan kesäyliopisto eli klubi-iltoihin voi nykyään osallistua myös Seinäjoella. Vuonna 2025 Helsingin klubi-illat järjestetään Hotelli- ja ravintolamuseon sijasta Agronomiliiton tiloissa.
Liity sähköpostilistallemme
Jos olet kiinnostunut saamaan tietoa Tieteellis-gastronomisesta ruokaklubista ja tulevista tapahtumista, voit liittyä sähköpostilistallemme oheisella lomakkeella. Antamiasi tietoja käytetään vain klubiin liittyvistä asioista tiedottamiseen, ja käsittelemme henkilötietojasi tämän tietosuojailmoituksen mukaisesti.