ruokaklubi

Tieteellis-gastronominen ruokaklubi

Kaikille avoimessa Tieteellis-gastronomisessa ruokaklubissa eli TG-klubissa keskitytään tarkastelemaan ruokaa, ruoanlaittoa ja ruoasta nauttimista luonnontieteellisestä, kulttuurihistoriallisesta ja gastronomisesta näkökulmasta.

Avoin ja maksuton ruokaklubi-ilta kerran kuussa

Tieteellis-gastronominen ruokaklubi on Turun yliopiston ja Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston yhteinen avoin tapahtuma, joka järjestetään kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 17-19 kesä- ja joulutaukoja lukuun ottamatta.

Illoissa keskitytään tarkastelemaan ruokaa, ruoanlaittoa ja ruoasta nauttimista luonnontieteellisestä, kulttuurihistoriallisesta ja gastronomisesta näkökulmasta, ja ne ovat maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille.

Kolme kaupunkia ja kuukausittain vaihtuva teema

Turussa klubi-illoista vastaavat Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus (ent. Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus) ja Flavoria-tutkimusalusta. Iltojen teemat julkaistaan etukäteen Anu Hopian Molekyyligastronomia-blogissa sekä tällä tapahtumasivulla.

Klubi järjestetään samaan aikaan sekä Turussa, Helsingissä että Seinäjoella, ja keskustelua kolmen kaupungin välillä käydään etäyhteydellä.

Illat ovat luonteeltaan hyvinkin vapaamuotoisia, ja niihin sisältyy aina lyhyt teoreettinen pohjustus valitusta teemasta. Iltojen parasta antia ovat teemaan liittyvät maistelut ja aistinvaraiset arvioinnit, joihin osallistuvat kaikki halukkaat. Arvioinnit johtavat aina polveileviin keskusteluihin ruoasta ja sen moninaisista merkityksistä osana arkea ja juhlaa.
Klubi-iltojen koosteet julkaistaan jälkikäteen Molekyyligastronomia-blogissa.

tutustu anu hopian blogiin

Kevätkausi 2026 Turussa, Helsingissä ja Seinäjoella

Alustavat ajankohdat ja teemat

 

11.2.2026 Kahvin korvikkeet, palaako mennyt aika?

11.3.2026 Mämmi, inhokki vai ihana?

15.4.2026 Sima, kuinka käy?

13.5.2026 Nokkonen, kevään terveyspommi

Ilmoittautuminen

 

Ilmoittautuminen iltoihin avataan tammikuun puolella.

Missä?

Turussa klubi-illat järjestetään Turun yliopiston tiloissa Aistikattilassa, Helsingissä Agronomiliiton toimistolla ja Seinäjoella Framin tiloissa.

AISTIKATTILA

Medisiina D -rakennus
Kiinamyllynkatu 10
20520 Turku

Katso karttalinkki

AGRONOMILIITON TOIMISTO
Pohjoinen Makasiinikatu 6 A 8, 5.krs
00130 Helsinki

Katso karttalinkki

LISÄTIETOJA:
flavoria@utu.fi

Klubin historiaa

Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia on luotsannut yhdessä keittiömestari ja tietokirjailija Tatu Lehtovaaran kanssa luonnontieteellis-gastronomista ruokaklubia Helsingin suunnalla jo vuodesta 2009 alkaen.

Syksyllä 2021 klubia alettiin järjestää Helsingin toteutuksen rinnalla myös Turussa Flavorian Aistikattilassa. Tatu siirtyi Helsingin toteutuksesta muihin tehtäviin ja uudeksi yhteistyökumppaniksi saatiin Anni Pelkosen johdolla Hotelli- ja ravintolamuseo – ja tapahtumia rikastuttamaan heidän kulttuurihistoriallinen osaamisensa. Uudistunut klubi sai nimekseen Tieteellis-gastronominen ruokaklubi (TG-klubi).

Syksyllä 2023 mukaan liittyi Etelä-Pohjanmaan kesäyliopisto eli klubi-iltoihin voi nykyään osallistua myös Seinäjoella. Vuonna 2025 Helsingin klubi-illat järjestetään Hotelli- ja ravintolamuseon sijasta Agronomiliiton tiloissa.

Liity sähköpostilistallemme

Jos olet kiinnostunut saamaan tietoa Tieteellis-gastronomisesta ruokaklubista ja tulevista tapahtumista, voit liittyä sähköpostilistallemme oheisella lomakkeella. Antamiasi tietoja käytetään vain klubiin liittyvistä asioista tiedottamiseen, ja käsittelemme henkilötietojasi tämän tietosuojailmoituksen mukaisesti.